Wild Harmony

6 historiska fakta som du förmodligen inte visste om slädhundar

Visste du att det allra första tama djuret var hunden? 

Människans bästa vän har varit vår lojala följeslagare, möjligen i upp till 30 000 år. Som en referenspunkt tämjdes hästar först för cirka 5500 år sedan

De tidigaste hundarna var tama vargar, som människor började föda upp för olika ändamål med tiden. Till en början användes hunden främst i bevakningssyfte – för att varna människor när främlingar eller vilda djur närmade sig deras bosättning. Senare föddes hundar upp för att följa med människor på jaktturer för att larma, attackera och plocka upp viltet. Förutom att föda upp vargar för att vakta och jaga med oss, födde människor upp hundar för att se mer tilltalande ut för det mänskliga ögat, vilket är anledningen till att vi tycker att hundar är så bedårande!

När människor började bebo mer avlägsna områden, inklusive de hårda subarktiska områdena i världen, tog de sina lojala vänner med sig. I dessa nästan ouppnåeliga områden blev hundarna absolut nödvändiga för överlevnad genom att tillhandahålla ett transportsätt för både varor och människor själva. En släde dragen av hundar blev det bästa sättet att transportera mat och förnödenheter när vattenvägar inte kunde användas inåt land eller på grund av att hamnar fryst in.

1. Ursprunget till ordet "mushing"

Mushing betyder handlingen att köra ett hundspann, oavsett om det är på en släde eller en kick-bike eller till och med en fyrhjuling, och i vilken terräng som helst. Ordet kommer från det franskt ockuperade Kanada från 1600-talet, dit unga franska män skulle åka och bo med ursprungsbefolkningen för att lära sig deras sätt att leva under de extrema förhållandena i norra Kanada. Ordet kommer bokstavligen från det franska kommandot Marche! Gå! Som förvandlades till Mush! i munnen på engelsktalande kanadensare.

2. Slädhundar är förbjudna från Antarktis sedan 1992

De första arktiska upptäcktsresande anlände till dessa isiga stränder med slädhundar. De ofattbart svåra förhållandena på både Nordpolen och Antarktis var möjliga att trotsa endast med hjälp av slädhundar, som kunde motstå de minusgrader och spårlösa vidderna i dessa omartade polarområden. Den berömda polarforskaren och den första mannen att nå Nordpolen, Roald Amundsen, körde slädhundar på sina expeditioner, och hans utforskning av Antarktis planerades runt ett team på 97 slädhundar.

Slädhundar användes för transport och sällskap i Antarktis ända fram till 1992, långt efter uppfinningen av motoriserade fordon som kunde motstå den fientliga miljön. Men slädhundar förbjöds helt från kontinenten i början av 90-talet genom protokollet om miljöskydd till Antarktisfördraget, för att skydda dess unika och ömtåliga ekosystem. Hundar, som inte är infödda i Antarktis, kan möjligen äventyra den inhemska faunan genom att ta med sig hundsjukdomar som kan överföras till den lokala sälpopulationen. Bättre safe than sorry så klart, men det innebar slutet på att använda slädhundar i Antarktis. Oroa dig dock inte, slädhundar används i områden de är och var inhemska i än idag.

3. Ta med post och lag och ordning till de mest otillgängliga delarna av världen

Användningen av slädhundar har möjliggjort människoliv och byggande av samhällen på de nordligaste platserna i världen. Före snöskoterns eller helikoptrarnas tid var slädhundar särskilt viktiga för att komma åt det otillgängliga. De var billigare än hästar, betydligt lättare att ta hand om, men viktigast av allt, de var mycket mer utrustade för att dra stora lass i minusgrader och djup snö där det inte fanns några stigar eller vägar tillgängliga.

Slädhundarna har inte bara använts av ursprungsbefolkningen, utan användes ända till 1900-talet av statliga myndigheter för postutdelning och polis och gränspatruller, där hästar helt enkelt inte kunde användas. Tänk på det, få dina räkningar och vykort levererade av utan tvekan de sötaste brevbärarna som möjligt, den glada och lurviga sorten (med gränslös energi)! Än idag finns det områden i Alaska, Kanada och Grönland, där slädhundar fortfarande hjälper människor att hantera sina vardagliga liv och möjliggöra boende i de avlägsna hörnen av den arktiska världen.

4. Slädhundens era

Guldrushen i Alaska på 1800- och 1900-talen förnyade intresset för att använda slädhundar för hjälp med transport av varor, eftersom de flesta guldläger var helt otillgängliga under vintertid. Om något skulle röra sig någonstans i Alaskas vildmark, skulle det röra sig på slädar dragna av slädhundar. Det skulle vara allt från läkare, medicin, verktyg, nyheter och post, böcker och snygga tyger till sheriffens frus nya klänning – you name it! Eran av det nordamerikanska guldrushen som till stor del sammanföll med eran av polarutforskning ledde till renässansen för intresset för slädhundar, och denna era fick smeknamnet, du gissade det, som slädhundens era.

5. Samerna trodde att hundar var de enda djuren med själar

De första människorna kom till Finland för cirka 11 000 år sedan och de tog med sig den tama hunden. Vid denna tidpunkt var området fortfarande delvis täckt av ett enormt inlandsis, en rest av den senaste istiden som fortfarande blåste sina iskalla vindar över det ogästvänliga landet. Somrarna var korta och vintrarna långa, hårda och snöiga. Hundarna användes inte bara som jaktpartners för att jaga björnar, bävrar och sälar, utan också för att dra slädar för att flytta tillbaka drag till lägret från jaktmarkerna.

Urbefolkningen i Finland, samerna, trodde att de enda varelserna på jorden som hade en själ var människor och hundar. Samerna respekterade och värderade sina knappögda följeslagare djupt, eftersom de kände att hundarna var den tråd som förband människan med den omgivande naturen. Hundarnas oöverträffade förmåga att känna av fenomen som människor inte kunde, låt samerna tro att hundar också kan känna närvaron av det övernaturliga: tomtarna, alverna och andra världens andar. Hunden har en fantastisk roll i samisk folktro som den orubbliga och lojala vännen, som alltid lyckas rädda dagen. En berättelse om den respekt samerna hade för sin följeslagare är arkeologiska fynd av hundbegravningar. De lojala vännerna har begravts med största omsorg och tillräckligt djupt i den frusna marken för att säkerställa att vilda djur inte skulle ta sig till kvarlevorna av den uppskattade familjemedlemmen.

6. Hjälteslädhundarna i Nome, Alaska – Togo och Balto

Du kanske har hört talas om den här historien förut, men det är en så bra historia att den förtjänar ett hedersomnämnande. 1925 var staden Noma i Alaska i fara: staden stod inför en okontrollerbar epidemi av difteri. Det fanns inga mediciner kvar i sjukhusförrådet och befolkningen på 10 000 personer var allvarligt hotad att utplånas av sjukdomen. Staden var otillgänglig från alla håll eftersom havet var fruset stängt, flygplanen inte var tillräckligt utvecklade för att flyga under dessa förhållanden och vägarna var insnöade. Och tiden rann ut. Regeringstjänstemän bestämde sig för att försöka det omöjliga i desperation – Ett team på 150 slädhundar sprang sträckan 1085 km från Nenana till Nome, med hjälp av en postutdelningsrutt, på 5,5 dagar för att leverera motgiften till stadsborna i Noma. Rutten tog normalt 30 dagar att färdas, men serumet beräknades räcka endast i 6 dagar under de kalla förhållandena på leden. Det fanns ingen tid att slösa.

Två hjälteledshundar, Togo och Balto, ledde expeditionen in i Noma genom det brutala landskapet på rekordtid. De var erfarna ledarhundar, intuitiva och självsäkra under oregelbundna förhållanden. Serumet levererades i tid och staden räddades. En bronsstaty av Balto (som leder de sista 55 km in i Noma, och tog all äran) står till denna dag i New Yorks centralpark som en hyllning till djuret vi som människor har varit beroende av genom vår historia, och till vem vi är skyldiga en oöverskådlig skuld.

2 Jun 2023