Wild Harmony

Ta hand om dina fötter

Att fjällvandra, eller gå på hajk i skogen, är en helt fantastisk upplevelse. Man kommer nära naturen och får uppleva saker på ett sätt man aldrig gjort förut. Blåsor, ont i fötterna och andra problem kan dock snabbt sätta stopp för även den mest vane vandraren. Det gäller att ta hand om sina fötter! Här får du några handfasta tips för att dina fötter ska må bra.

Innan du vandrar

Börja med att skaffa ett par ordentliga skor. Om det finns risk för fukt eller vatten bör du ha heltäckande skor som skyddar mot fukten. Är det torrt kan du med fördel ha ett par grova sandaler. Se också till att behandla hälsporre och hallux valgus samt andra fotproblem. Gå sedan in dina kängor genom att gå korta promenader i en vecka eller två. 

Under vandringen 

Om du upplevt att du lätt får skavsår så bör du tejpa de ställena. Vanliga platser att få skav är hälen, bakom stortån och på sidan av stortån. Om du känner dig osäker på hur du ska tejpa kan du alltid vända dig till en fotvårdsspecialist. För att undvika blåsor och skavsår kan du:

Rena och torra fötter får inte lika lätt skavsår och genom att ha dubbla strumpor kommer friktionen att hamna mellan dem istället för mot dina fötter. Innan du går och lägger dig bör du tvätta fötterna ordentligt och sedan smörja dem. Då kommer de att klara även långa vandringar och du får en roligare upplevelse.

30 Sep 2022