Wild Harmony

Tälta i fjällen

Om du gillar friluftsliv, så kanske du vill utmana dig med att tälta i fjällen. För bra tips kring friluftsliv och annat, besök https://www.friluftsgallivare.se/. I fjällen finns det fjällhotell, stugor, fjällstationer att bo på, men vill du ut i vildmarken är det tält som gäller. Tänk på med vilken rätt du använder naturen som tält och lägerplats. I naturreservat och nationalparker kan särskilda regler gälla.

Fjällsäkra tips

Du kan i princip tälta fritt på fjället men naturligtvis måste du ta hänsyn till renskötseln och inte tälta för nära där renar uppehåller sig. Det är fantastiskt att tälta ute, fritt i naturen. Om du väljer att tälta invid fjällstationer och fjällstugor betalar du en serviceavgift och kan då nyttja faciliteterna på plats.

En bra rekommendation är att du väljer ett lättviktstält som då har många staglinor, bra ventilation och med både ytter- och innertält. Sen är det bra att även ha myggnät vid tältöppningen. Ha skydd mot både regn, vind och mygg. Om du vill bo mer bekvämt så finns det bra lättviktskåtor som är rymliga och stabila.

Tältar du under sommaren är det oifta enkelt att hitta en bra tältplats, medan vintertältning ställer högre krav på både dig och tältet.  Välj din plats för vintertältning med ännu större omsorg än sommartid.

Tips vid vintertältning

Att tälta om vintern kan vara riktigt kul, men det finns en del saker att tänka på. Du bör välja ett självstagande kupol- eller tunneltält då det är stadigare och lättare att sätta upp i snö än ett traditionellt ryggåstält. Sen finns det även särskilda tältpinnar för vinterbruk som är betydligt längre än de vanliga.

Tänk även över utrustningen så den är anpassad för vintern. Du behöver ha kraftigt ggunderlag, varm sovsäck, varma rastplagg och en bra spade.

När du ska slå upp tältet om vintern, välj då om möjligt en indskyddad plats för tältet. Sedan kan du skotta upp  snö längs tältets ytterkanter, som skydd mot drag. Lägg därefter upp en mur av snöblock på vindsidan som skydd. Gräv ut vid absiden (utrymmet mellan yttertält och innertält), så att det blir plats vid tältöppningen för matlagning och förvaring av packningen. 

9 Dec 2020